Vizite

Circuite turistice

Vacanta in Maramures- tara bisericilor de lemn - cod 002/07 

Vacanta in Maramures inseamna vizitarea bisericilor de lemn vechi de sute de ani;-cazarea in case traditionale;-intalnirea cu  artizani si posibilitatea de a cumpara una din operele terminate de curand sau chiar in fata dumneavoastra;-plimbare cu caruta traditionala trasa de cai;-intalnire cu virtuosi muzicieni ai satelor maramuresene;-plimbare pe cararile ascunse din lunci, paduri si dealurile dintre satele Maramuresului;-savoarea mancarilor si bauturilor traditionale.

Bisericile din lemn maramureşene şi-au câstigat de mult o faimă bine meritată, atât în rândul specialiştilor, cât şi în rândul publicului larg din multe ţări ale lumii. Ele reprezintă fără îndoială una din culmile artei de a construi în lemn de pe continentul nostru. Pentru noi, aceste admirabile edificii prezintă un interes cu atât mai mare cu cât ele se leagă nemijlocit de arta construcţiilor tărăneşti românesti, unitatea casă-biserică din punct de vedere arhitectonic fiind o dovadă a marii vechimi a artei de a construi pe teritoriul românesc, lucru posibil numai în ţinuturi cu o străveche populaţie sedentară legată de pământul sau.

Aici, în construirea unui turn atât de înalt numai din lemn, se manifestă marea ştiinţă a constructorilor ţărani ce au ştiut să asigure o mare stabilitate prin sistemul contra vânturilor. Prin ordinea ritmată a arcadelor lui, el leagă totdeauna în mod firesc, nesilit, trupul bisericii şi spaţiul ei ritual intern monumentalizat, cu lumea de afară, cu pământul şi cu văzduhul. Dominând aşezările, de pe înălţimile pe care sunt construite bisericile de lemn se împletesc armonios cu arhitectura civilă locală. La aceasta contribuie într-o mare măsură şi decorul lor, făcând parte fără îndoială din aceeaşi mare categorie a decorului arhitectonic izvodit de meşterii ţărani constructori din Maramureş.

Grija de a asigura un monument funerar conform cu respectul şi dragostea de cei dispăruţi a dus la o specializare a unor meşteri care execută aceste opere de artă. Dintre aceştia îl amintim pe Stan Ion Pătraş din Săpânţa. Acesta, prin genialitatea sa, a creat un întreg cimitir de cruci lucrate artistic, sculptate în lemn şi apoi pictate, cărora li se alătură şi o scurtă cronică rimată a vieţii defunctului. Prin coloritul utilizat vioi şi prezentarea uneori hazlie a vieţii răposatului, cimitirul din Săpânţa a devenit cunoscut în întreaga lume ca "Cimitirul vesel".

Detalii despre vacanta:-8 zile in Maramures –tara bisericilor de lemn ;- 7 nopti in case traditionale;- 8 zile mic dejun si cina ;- 8 zile picnic-ul la pranz servite pe traseu in natura; - transfer in minibus pe traseele turistice;- transfer in tren sau minibus de la punctul de plecare / intoarcere;- grup limitat la maxim 16 persoane;- plimbari usoare pe jos in fiecare zi;-8 zile ghid local permanent in Maramures;
Pretul cuprinde :8 zile de vizite si masa complet asigurata, 7 nopti de cazare in camera dubla, 8 zile ghid, 1 zi plimbare cu caruta, 1 seara muzicala, 6 zile vizite cu minibusul, tren accelerat  cuseta  Bucuresti- Sighetu Marmatiei si retur.
Plecari cu un grup de 16persoane : Cost / persoana =  394,05  euro                                      
Plecari cu un grup de  8 persoane : Cost / persoana =  436,05  euro
Pretul nu cuprinde: taxa foto / video la monumente, taxa de intrare pentru intrarea  la monumente, cheltuieli suplimentare / masa si bauturi, asigurare de calatorie, calatoria pe trenul cu aburi.
Totul inclus in Maramures: 8 zile de vizite si masa complet asigurata, 7 nopti de cazare in camera dubla, 8 zile ghid, 1 zi plimbare cu caruta, 1 seara muzicala,   6 zile vizite cu minibusul.
Plecari cu un grup de 16 persoane : Cost / persoana = 322,0 euro                                         
Plecari cu un grup de  8 persoane :   Cost / persoana = 364,8
euro
Pretul nu cuprinde: transportul pana in Maramures(Sighetu Marmatiei), taxa foto / video si intrare la monumente, cheltuieli suplimentare / masa si bauturi, asigurare de calatorie.

Vacanta in Maramures- Circuitul artizanilor din Maramureş - cod 015/07

Circuitul artizanilor din Maramureş este bucuria intalnirii cu artizani si posibilitatea de a cumpara una din operele terminate de curand sau chiar in fata dumneavoastra ; - vizitarea bisericilor de lemn vechi de sute de ani;-cazarea in case traditionale;-plimbare cu caruta traditionala trasa de cai;-intalnire cu virtuosi muzicieni ai satelor maramuresene;-plimbare pe cararile ascunse din lunci, paduri si dealurile dintre satele Maramuresului;-savoarea mancarilor si bauturilor traditionale.

Adevărat "arc de triumf " rustic, Poarta şi-a cucerit faima prin armonia perfectă a dimensiunilor, prin respectarea proporţiilor dintre părţile componente şi prin densa metaforă a ornamentaţiei. Poarta constituie în imaginea omului din veacurile trecute o barieră în calea răului, o barieră care delimita un alt univers, acela al casei şi gospodăriei, în cadrul căruia se desfaşura întreaga viaţă familială. Sub stâlpul care leagă pragul se puneau bani, tămâie şi agheazmă pentru a nu se apropia ciuma şi răul de orice fel.

Ţolurile/covoarele Între realizările artistice textile ale Maramureşului, ţolurile ocupă locul cel mai important. Calitatea ţesăturii, valorile cromatice şi întreaga compoziţie ornamentală le plasează în rândul celor mai de seamă creaţii artistice din ţara noastră. Ca în toate manifestările artei noastre populare se vădeşte şi la covoare o mare varietate în ornamentică şi cromatică păstrând elementele unui stil artistic unitar. În domeniul acesta de creaţie amintim şi feţele de masă, cearşafurile, ştergarele de rudă şi desagii.

Ceramica Tradiţia ceramicii este nu numai veche ci şi continuă din vremea dacilor şi până în zilele noastre. Din punct de vedere al tehnicilor şi sistemelor de ornamentare cât şi al formelor găsim aici aproape toate tipurile de ceramică. Există astăzi ceramică roşie nesmălţuită (Săcel) cu unele elemente de ornamentaţie arhaică păstrate încă de la ceramica neagră, ceramica smălţuită ornamentată cu cornul (Vama), şi ceramica smălţuită ornamentată cu cornul şi pensula (Vama şi Lăpuş), ceramica zgrafitată (Vama şi Valea Izei), ceramica decorată cu pensula (Baia Sprie şi Baia Mare).

Pictura pe sticlă Este cunoscut că la Nicula - Cluj s-au executat primele icoane pe sticlă la mijlocul secolului XVIII. Această tehnică este dezvoltată în strânsă legătură cu apariţia atelierelor de turnare a sticlei. Creatorii acestor icoane pe sticlă sunt ţărani români care cu un bagaj minim de cunoştinţe au reuşit să dea viaţă unor opere de o valoare artistică deosebită, prezente şi astăzi în toate marile muzee ale ţării şi colecţii particulare în România şi în străinătate.

Detalii despre vacanta:-8 zile in Maramures –tara artizanilor si bisericilor de lemn ;- 7 nopti in case traditionale;- 8 zile mic dejun si cina ;- 8 zile picnic-ul la pranz servite pe traseu in natura; - transfer in minibus pe traseele turistice;- grup limitat la maxim 16 persoane;- plimbari usoare pe jos in fiecare zi;-1 seara muzicala;-8 zile ghid local permanent in Maramures.
Plecari cu un grup de 16 persoane : Cost / persoana =  442,05 euro                      
Plecari cu un grup de 8  persoane : Cost / persoana  =  484,80
euro
Pretul cuprinde : 8 zile de vizite si masa complet asigurata, 7 nopti de cazare in camera dubla, 8 zile ghid, 1 zi plimbare cu caruta, 1 seara muzicala, 6 zile vizite cu minibusul, transport CFR Bucuresti –Sighetu M.
Plecari cu un grup de 16 persoane : Cost / persoana =  322,0 euro                    
Plecari cu un grup de 8  persoane : Cost / persoana  =  364,8
euro
Pretul nu cuprinde :- transportul pana in Maramures(Sighetu Marmatiei), taxa foto / video la monumente, taxa de intrare la monumente, cheltuieli suplimentare(masa si bauturi), asigurare de calatorie.

Vacanta in Maramures – initiere in muzica si dansul traditional - Participarea la un festival traditional - cod  010/07 

Transpuse pe scenă sau realizate ca manifestări culturale, obiceiurile devin spectacole, jocuri adevărate care ne bucură, ne ridică prin vigoare, autenticitate, culoare şi calitate artistică, deasupra cotidianului şi ne dau încredere în virtuţile eterne ale Maramureşului impunând o viziune optimistă şi senină asupra lumii, trăsături esenţiale oricărui spectacol maramureşan.Aceasta este atmosfera pe care dorim sa o dam vacantei dumneavoastra.

Deasemenea veti fi incantati de :-bisericile de lemn vechi de sute de ani;-cazarea in case traditionale;-intalnirea cu  artizani si posibilitatea de a cumpara una din operele terminate de curand sau chiar in fata dumneavoastra;-plimbare cu caruta traditionala trasa de cai;-intalnire cu virtuosi muzicieni ai satelor maramuresene;-plimbare pe cararile ascunse din lunci,paduri si dealurile dintr-e satele Maramuresului;-savoarea mancarilor si bauturilor traditionale;-muzica si dansul traditional;

Muzica ţăranilor lăutari a jucat un mare rol în dezvoltarea muzicii din zonă şi a gustului artistic al ţăranilor maramureşeni. Ea prezintă pentru arta cultă şi pentru compozitori un nesecat izvor de melodicitate care vorbeşte direct sufletului oamenilor. Bela Bartok in 1923 publica la Munchen , « Cântecele poporului român din Maramureş », prin analiză concluzionând că asemănarea muzicii popoarelor este posibilă deoarece popoare diferite produc bunuri asemănătoare în condiţii socio-economice şi istorice asemănătoare. Concluziile de clasificare sunt:
1.Şi muzica populară are dialect muzical propriu ca şi vorbirea dialectală;
2.Valoarea conţinutului artistic, estetic a folclorului maramureşan este incontestabilă;
3.Interesul străbun de veacuri pentru inedit şi autentic, deci nu mai poate fi vorba de nici o înrudire cu muzica maghiară sau ucraineană;
4.Înalta ţinută artistică a poporului de pe aceste meleaguri reiese din folclorul muzical. Materialul referitor la folclorul muzical din România a fost publicat de Bela Bartok în anul 1967 în S.U.A., în 5 volume.

Tiberiu Brediceanu în studiile făcute asupra folclorului românesc afirma: "înşişi lăutarii, compozitorii acestor melodii de joc din Maramureş sunt români adevăraţi şi nu ţigani. Aceştia trăiesc din generaţie în generaţie într-un mediu cultural românesc neinfluenţat de nimic, creaţia lor muzicală nu poate fi şi nici nu este străină. Lăutarul ţăran cântă din ceteră (vioară), folosind de obicei o manieră specifică (ridicarea scuadraturii cu un ton mai sus decât acordul obişnuit La-Si bemol). Nu cunoaştem vechimea, dar după spusele informatorilor care-şi confecţionează singuri ceterile ajungem înainte de 1700 pentru datarea apariţiei acestui instrument în Maramureş. Ceteraşul (violonistul) este acompaniat de zongură (chitara cu 2-4 coarde) acordate în cvintă Re-La, într-un ritm obstinant. Faptul că doba (toba) joacă un rol foarte important în viaţa muzicală a popoarelor care se află pe o anumită treaptă de dezvoltare ne face să credem că ritmul a jucat şi joacă în Maramureş de la început un rol foarte important în executarea horelor (dansurilor). Deasupra dobelor s-a introdus "ţingălăul" (un cinel din cupru sau aluminiu) care, bătut contra-timp cu doba dă un efect deosebit, nelipsit la muzica de dans".

Detalii despre vacanta:
-6 zile;- 5 nopti;- 6 zile mic dejun si cina ;- 6 zile picnic-ul la pranz servite pe traseu; - transfer in minibus pe traseele turistice;- transfer in tren sau minibus de la punctul de plecare / intoatcere;- grup limitat la maxim 16 persoane;- plimbari usoare pe jos in fiecare zi;-6 zile ghid local permanent in Maramures;
Pretul cuprinde :6 zile de vizite si masa complet asigurata, 5 nopti de cazare in camera dubla, 6 zile ghid, 1 zi plimbare cu caruta, 5 seri muzicale, 5 zile vizite cu minibusul, tren  cuseta  Bucuresti- Sighetu M.
Pretul nu cuprinde :taxa foto / video la monumente, taxa de intrare la monumente, cheltuieli suplimentare / masa si bauturi, asigurare de calatorie.
Plecari cu un grup de   16 persoane : Cost / persoana = 376,8 euro
Plecari cu un grup de     8 persoane : Cost / persoane  =  426,3 euro    
Totul inclus in Maramures: 6 zile de vizite si masa complet asigurata, 5 nopti de cazare in camera dubla, 6 zile ghid, 1 zi plimbare cu caruta, 1 seara muzicala,     4 zile vizite cu minibusul.
Plecari cu un grup de 16persoane : Cost / persoana  =  256,8 euro                    
Plecari cu un grup de  8 persoane :  Cost / persoana =  306,3
euro                                                         
Pretul nu cuprinde :transportul pana in Maramures (Sighetu Marmatiei), taxa foto / video la monumente, taxa de intrare la monumente, nevoi suplimentare / masa si bauturi, asigurare de calatorie.

PROGRAME TURISTICE LA CERERE

Daca ati ales unul din programele noastre de vacanta va rugam sa completati fisa de Comanda / Rezervare din meniul Contact si urmati pasii pentru cumpararea pachetului de servicii turistice, prezentat in meniul Vanzare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Web Design - Afish